«Білі комірці» вимушені працювати у відпустці

Posted on: 30.07.2015

Троє із чотирьох офісних співробітників вирішують робочі питання під час відпустки. За даними Міжнародного кадрового порталу HeadHunter Україна, «тримати руку на пульсі» примушують термінові справи, необхідність відповідати на запити керівництва і курувати постійні проекти.

Для більшості «білих комірців» літня відпустка — це хороша і часто єдина можливість «забути» про роботу й повноцінно відпочити. Але буває так, що довготривалу відпустку може затьмарити дзвінок або лист від шефа із повідомленням, що без вас горить важливий проект. А далі, як у анекдоті: «Начальник каже, що незамінних людей немає, доки не приходить моя черга йти у відпустку». Як правило, незамінними виявляються спеціалісти, які посідають ключові позиції або посада яких у компанії лише одна. Проте за певних обставин «зоні ризику» може опинитися будь-хто.

За даними опитування hh.ua, лише одному із чотирьох офісних співробітників ніколи не доводилося працювати під час відпустки. Решта тією чи іншою мірою залучені до робочого процесу. Третина «білих комірців» змушені залишатися на зв’язку й вирішувати робочі питання в дистанційному режимі. 14% працюють майже кожної відпустки, а ще стільки ж інколи присвячують роботі частину відпочинку. Для кожного сьомого робота у відпустці — швидше виняток, ніж правило.

Чоловікам складніше облишити робочі справи й повністю насолодитися відпусткою. Тільки кожен п’ятий представник сильної половини ніколи не працював під час відпустки. Серед жінок про роботу «забуває» кожна четверта. Також складно піти у відпустку, обірвавши всі контакти, людям середньої вікової категорії — 30-40 років. Лише 16% із них можуть не думати про роботу на відпочинку. Серед 20-30-літніх таких удвічі більше — 30%. Частіше, ніж іншим, термінові справи доводиться залагоджувати тим, хто працює в сфері гуртової торгівлі (81%), юристам (80%) і працівникам консалтингових компаній (78%). Менше за все залучені до робочих справ автотрейдери (73%), представники сфери телекомунікацій (73%), айтішники (72%) і працівники агросектора (72%).

З головою поринути у відпустку «білим комірцям» заважають термінові робочі питання. Кожен другий офісний співробітник вимушений залишатися на зв’язку на випадок форс-мажорів. Двоє із п’яти повинні відповідати на запити керівництва. Дещо більше третини курують свої постійні проекти. Кожен четвертий-п’ятий спілкується з постійними клієнтами. Ще п’ята частина опитаних контролюють роботу підлеглих. Але тільки кожен десятий готовий під час відпустки страхувати колег у екстрених випадках і виконувати за них частину роботи.

Дані були отримані в результаті опитування, проведеного Дослідницьким центром Міжнародного кадрового порталу hh.ua в червні 2015 року. В опитуванні взяли участь 4675 респондентів з усіх регіонів України.