Чи зростуть зарплати в другому півріччі?

Posted on: 23.07.2015

З травня 2015 простежуються незначні позитивні зміни на ринку праці. Зафіксований приплив нових вакансій і нових резюме на 5-10% щомісяця. Крім цього поступово знижується рівень конкуренції на робоче місце. Враховуючи це можна стверджувати, що українські компанії адаптувалися до умов кризи. Правда, для кардинальних змін у зарплатній політиці компаній в найближчих півроку передумов поки немає, пише Міжнародний кадровий портал HeadHunter Україна.

Економічні умови в країні, які спричинили впровадження оптимізаційних заходів в компаніях, відбилися насамперед на зарплатах українців. Минулий рік ознаменувався зниженням зарплат. Вдалися до таких непопулярних методів 14% компаній.

Найбільш впевнено себе відчували тільки деякі співробітники. Зокрема, найменш постраждали від кризи IT-фахівці. Їхні зарплати не тільки не скоротилися, але і в деяких випадках підвищилися. Як правило, українські компанії IT-сектора працюють над аутсорсинговими проектами з іноземними компаніями. Це дозволяє їм не тільки відчувати себе стабільно в момент кризи, але і прив’язувати розмір зарплат співробітників до курсу долара.

Крім IT-фахівців урізання зарплат в самий пік кризи найменше торкнулися працівників у сфері медіа та представників агросектору, а також співробітників міжнародних компаній.

Проаналізувавши зарплатні тенденції і динаміку ринку праці, експерти Міжнародного кадрового порталу HeadHunter Україна припускають, що в найближчі півроку збережуться тенденції минулого року. Наприклад, в 2014 році багато компаній відмовилися від фіксованої оплати праці, запровадивши гнучку оплату. У цьому випадку зарплата співробітників вираховується щомісячно згідно реальному внеску працівника в бізнес-результати компанії. Залишиться актуальною також тенденція вибіркового підвищення окладу тільки деяким співробітникам, які регулярно показують високу ефективність. Торік 35% компаній підвищили зарплату виключно цінним співробітникам, яких роботодавці хочуть утримати.

Більшість компаній утримає зарплату на колишньому рівні в гривні. Можуть підвищити зарплату всім без винятку співробітникам не більше 15% роботодавців. Найбільше шансів відчути позитивні зміни є в тих галузях, які найменше були схильні до впливів кризи. Це IT-сфера, агросфера, роздрібна торгівля, галузь видобутку сировини.

Кардинальних змін в зарплатах українців не передбачається ще й тому, що зіткнувшись зі складнощами на ринку праці, здобувачі знизили цього року свої фінансові побажання.

Сьогодні середня офісна зарплата по Україні складає 3-4 тис. грн, в Києві цей показник дещо вищий – 6-7 тис. грн. При тому, що позитивні зміни можливі, розмір надбавки, швидше за все, не компенсує українцям збиток від інфляції.